Telsiz Sistemleri Distribütörü Lisanslı telsizLisanssız telsizAmatör telsizBaskonuş telsizTelsiz fiyatlarıTelsiz modelleriKaliteli ve ekonomik çözümler
Abell Logo Zetcom Logo

Dijital Telsiz Ne Demek?

Ana sayfa Pratik Bilgiler Dijital Telsiz Ne Demek?
Dijital Telsiz Ne Demek?

Dijital mobil radyo (DMR), Türkiye'nin de bağlı bulunduğu Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü (ETSI) Standardı TS 102 361 kısım 1-4 'de tanımlanan ve dünya çapında ticari ürünlerde kullanılan sınırlı bir açık dijital mobil telsiz iletişim standardıdır. DMR, P25 faz II ve NXDN ile birlikte, tescilli AMBE + 2 vocoder kullanılarak 6.25 kHz eşdeğer bant genişliği elde etmede ana rakip teknolojilerdir. DMR ve P25 II, 12.5 kHz kanalda iki yuvalı TDMA kullanırken, NXDN frekans bölüşümü kullanan ayrı 6.25 kHz kanallar kullanır. Dünya telsiz üreticileri genel olarak %90 oranında TDMA teknolojisini kullanmaktadır.


DMR üç katlı olarak tasarlanmıştır. DMR katmanları I ve II (konvansiyonel) ilk olarak 2005 yılında yayınlandı ve DMR III (Trunked sürümü) 2012 yılında yayınlandı ve üreticiler her yayının birkaç yıl içinde ürün ürettiler.


Standardın birincil amacı, markalar arasında düşük karmaşıklığa, düşük maliyete ve birlikte çalışabilirliğe sahip bir dijital sistem belirtmektir, bu nedenle radyo iletişim alıcıları özel bir çözüme kilitlenmez. Pratikte, DMR standardının mevcut sınırlı kapsamı göz önüne alındığında, birçok tedarikçi ürün tekliflerini diğer markalarla birlikte çalışamaz hale getiren tescilli özellikler getirmiştir.


Son yıllarda haberleşme teknolojisinde meydana gelen teknolojik yenilikler, etkisini telsizler üzerinde de göstermeye başladı. Yıllardır süregelen Analog Telsizler, yerini yavaş yavaş Dijital Telsizlere bırakmaya başladı. Dünyada sayılı telsiz üreticileri arasında olan Abell telsiz markası da bu bağlamda yerini almış bir üretici olarak Abell dijital telsiz sistemlerinde gerek kalitesi gerekse fiyatıyla adından sıkça söz ettiriyor.


Analog telsizler, ses dalgalarını, elektrik dalgalarına çevirip transfer ederek iletişim sağlarlar. Bu nedenle analog telsizlerde, kapsama alanı zayıfladıkça parazitlenme, konuşmanın anlaşılamaması gibi durumlar meydana gelmektedir. Ayrıca Analog Telsizler iletişim için yüksek miktarda enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Bu da aşırı batarya kullanımı olarak kullanıcıya yansımaktadır. Ayrıca analog telsizlerde konuşma güvenliği yetersizdir.


Dijital telsizler ise ses dalgalarını veriye çevirip yani 010101 gibi dijital bilgiye çevirip transfer ederek iletişimi gerçekleştirirler. Dijital telsizler günümüzde kullanılan cep telefonu iletişimine benzetebilirsiniz. İletişimi elektrik değil veri paketleri gerçekleştirdiğinden, dijital telsizler çok daha güvenli, temiz ve düşük enerjiye ihtiyaç duyan iletişim metodunu kullanmış olurlar.


Bir analog telsiz, kriptolama kullanılmadığı sürece (kriptolama devlet kurumları hariç yasaktır) farklı analog telsizler ile çok kolay şekilde dinlenebilir. Fakat bir dijital telsizi dinlemek analog telsize kıyasla hiç de kolay olmaz. Yani iletişim güvenliğiniz ön planda ise tercihiniz dijital telsizler olmalıdır.


Analog telsizlerde iletişimde her zaman için parazitler ve ses bozuklukları meydana gelir. Özellikle hareket halinde yapılan iletişimde analog telsizlerin verimi oldukça düşük olmaktadır. Dijital telsizlerde ise bu sorun kesinlikle yaşanmaz. Kapsama gücü ne olursa olsun, ses her zaman temiz ve sorunsuz olur.


Analog telsizler frekans kullanımı konusunda verimsizdir. Tek bir frekansta tek bir grup konuşmak zorundadır ve diğer grupların tamamı bloke edilir. Dijital telsizler ise çalışma mantığı gereği, aynı anda aynı frekansta birden fazla grubu konuşturabilme yetisine sahiptir.


Abell Dijital telsizlerde karşılıklı konuşma, gruba özel konuşma, konuşulan kişinin kimliğini görme, yerini görme, merkezden cihazların izlenebilmesi gibi özellikler mevcuttur. Gelişen teknoloji ile resim, video, müzik transferi yapma gibi yetileri de elde edecektir. Bekçi tur sistemleri gibi devriye takibi yapan sistemler, dijital telsizlere entegre çalışabilmektedir.


Dijital telsizlerde kapsama alanı analog telsizlere kıyasla çok daha rahat bir şekilde artırılabilir. Abell Dijital telsizler son teknolojiyle donatılmış olup, yeni teknoloji entegrelerine de açık şekilde çalışmaktadır.


Dijital telsizler de kendi içerisinde ayrıldığından, sizin için hangi platformun uygun olduğuna karar verilmelidir. Firmanıza özel olarak sunulacak dijital telsiz çözümleri için Marmara İletişim olarak tarafınıza hizmet vermeye hazırız.

Copyright © Marmara İletişim Elektronik Altyapı ve Servis Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti. - Her hakkı saklıdır.
Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Çerez Politikası'nı kabul etmiş olduğunuzu varsayacağız.