Telsiz cihazlarının birbirleriyle iletişim kurabilmesi için bir program aracılığı ile programlanması gerekmektedir. Genellikle aynı frekans bandındaki ve aynı moddaki telsizler, aynı frekans noktasına ve aynı ton frekansına (şifresi) ayarlandıktan sonra ve aynı kanala alındıklarında birbirleriyle konuşabilirler.
Telsizin bir PTT mandalı düğmesi vardır ve konuşmanız gerektiğinde konuşmak için bu düğmeyi basılı tutun. Karşı tarafı dinlemek içinse PTT mandalını brakmanız gerekecektir. Burada şu soru ortaya çıkıyor; "İki telsizin kanalları aynı frekansa nasıl ayarlanır?"
Piyasada 3 tip telsiz bulunmaktadır. Öncelikle telsizimizin hangi tür telsize ait olduğunu bilmeliyiz.
1. Sabit frekans bantlı lisanssız telsiz
Frekansı yazmak, okumak ve düzeltmek, sıralama değişiklikleri yapabilmek için frekans yazma hattını bilgisayar üzerinden bağlamak gerekir ve frekans yazma hattı ve frekans yazma yazılımı gereklidir. Sabit bantlı telsizler genellikle lisans gerektirmez ve bu çeşit telsizler (PMR446) telsizlerdir. Bu telsizlerin Üzerinde zaten PMR 446 mhz de çalışan sabitlenmiş kanallar mevcuttur. Bu telsiz cihazlarında biz frekansı değiştirmiyoruz. Peki programı her iki lisanssız telsizi eşleştirmek için nasıl bir yol izliyoruz?
Şöyleki; Her iki telsizin aynı kanalları aynı sabit pmr446 mhz frekansına karşılık gelecek şekilde düzenlememiz gerekiyor. Örneğin birinci telsizin 1. Kanal frekans değeri : 446.00625 mhz. ton değeri 107,2 hz olsun biz 2. Telsizin 1. Kanalını da aynı şekilde aynı değerlere ayarlarsak her iki telsizi birinci kanalda eşleştirmiş oluruz ve her iki telsizde karşılıklı haberleşme sağlamış olur. Frekanslar aynı ve ton değerleri de aynı olmalıdır aksi taktirde her iki telsiz arasında aynı kanalda bile olsanız görüşme sağlayamazsınız.
Telsizin sağ tarafındaki ilk düğme genellikle güç düğmesi ve ses ayarıdır ve ses seviyesini artırmak için ses seviyesi saat yönünde ayarlanır. Ortadaki düğme ise genellikle bir frekans seçme komütatörüdür ve genellikle 16 seçime sahiptir, saat yönünde 1~16 seçim, 1~16 kanalı temsil eder. Hemen hemen tüm lisanssız el telsizi modelleri standart olarak 16 kanala sahiptirler.
2. Manuel frekans ayarlı (VFO) Amatör telsiz
Manuel frekans ayarlama işlevine sahip telsiz genellikle amatör bir telsizdir ve genellikle çok işlevli bir tuşa ve otomatik arama düğmesine sahiptir ve A/B tuşu bir UHF frekans bandı/VHF frekans bandı değiştirme düğmesidir. Tuş, Klavye numarasından istenilen frekansı girerek istediğiniz frekansa ayarlama yapabilirsiniz.
3. Profesyonel telsiz
Frekansı yazmak, okumak ve düzeltmek için frekans yazma hattını bilgisayar üzerinden telsiz program kablosu ile bağlamak gerekir ve frekans yazma hattı ve frekans yazma yazılımı gereklidir.
Genellikle her telsiz modeli için farklı bulunan Frekans yazma yazılımını bilgisayara yükleyin. Telsiz üreticilerinin farklı özelliklerde birçok telsiz ürettiğini unutmamak gerekir, bu nedenle frekans yazma yazılımını kurarken öncelikle satın aldığınız telsizin marka ve modelini kontrol edin, ardından telsiz frekans yazma programını talimatlara göre indirin.
Cihazı frekans yazma hattına bağlayın, frekans yazma hattının ara yüzünü program kablosunu bilgisayara takın ve ardından frekans yazma hattını telsizin frekans yazma jak fişine takın.
Telsizin güç anahtarını açın, bilgisayarda com’u seçin ve frekans yazma yazılımında sırayla "Düzenle" › "Frekansı Oku" seçeneğine tıklayın, "Frekans Okuma" iletişim kutusunu açın, "Tamam" komut düğmesine tıklayın ve okuyun telsizin her kanalının verileri. Her kanalın parametrelerini manuel olarak girin, telsiz A'nın her kanalının verileri, telsiz B'nin her kanalının verileriyle tamamen tutarlı olmalıdır. Aksi taktirde iletişim sağlanamaz.
Frekansı yazın. Her kanalın veri girişi tamamlandıktan sonra frekans yazma işleminin yapılabilmesi için tekrar dikkatlice kontrol edilmesi gerekmektedir. Doğru olduğunu onayladıktan sonra, telsize Veri Yazabiliriz. iletişim kutusunu açmak için telsiz A telsiz programlama yazılımının "Programlama" › "Telsize Veri Yaz (W)" seçeneğini açın. Telsiz A telsizinin her kanalının verilerini yazmaya başlamak için "Tamam" komut düğmesine tıklayın. Veriler yazıldıktan sonra "Yazma Tamamlandı" iletişim kutusu açılacaktır. Geçerli iletişim kutusunu kapatmak için "Tamam" komut düğmesini tıklayın. Şimdiye kadar, telsiz B frekansını telsiz A frekansına ayarlama FM çalışması tamamlandı, telsiz A ve telsiz B'yi aynı kanala ayarlayın, arayın, ve iki makine iletişim kurabilir. Profesyonel telsizde okth frekans tahsisi size kaç kanal tahsis edilmiş ise o kadar sayıda kanalı, frekansı ayarlayarak her iki telsizi o kanallarda birbirleriyle konuşturmuş olursunuz.
Telsiz frekans ayarlama programları için bizimle iletişime geçerek teknik ekibimizden yardım alabilirsiniz.