Telsiz Sistemleri Distribütörü Lisanslı telsizLisanssız telsizAmatör telsizBaskonuş telsizTelsiz fiyatlarıTelsiz modelleriKaliteli ve ekonomik çözümler
Abell Logo Zetcom Logo

RF Telsiz Altyapı Sistemleri

Ana sayfa Sistemler RF Telsiz Altyapı Sistemleri

RF Telsiz Altyapı Sistemleri

RF Telsiz İletişim, data verilerinin kablosuz olarak iletimi için radyo dalgalarının kullanıldığı, bir alıcı ve bir verici ile çok uzak mesafeler arası iletişimin sağlandığı, iletimin çok yüksek hızlara ulaştığı haberleşme yöntemidir. Bugün kullandığımız neredeyse tüm sistemlerde yer edinen RF haberleşme teknolojisi sayesinde Dünya’nın bir ucunda olan gelişmeler saniyeler içinde öğrenilebilir, hatta Dünya dışındaki gezegenlerle, uzay keşfi için kullanılan uzay araçlarıyla bile haberleşme sağlanabilir durumdadır.


RF Telsiz haberleşme, kablosuz veri ve ses aktarımlarının bulunduğu cep telefonları ve televizyonların, uzaktan kontrol edilen sistemlerin ve içerisinde veri iletimi barındıran birçok sistemin temelini oluşturmaktadır. Hepimizin hayatında büyük yer edinen Wifi, Bluetooth gibi protokoller mesafeler arası kablosuz veri iletimini radyo sinyalleri ile sağlamaktadır. Şimdi olayın teorik kısmına biraz göz atalım.


I/O RF data aktarımı için kilometrelerce kablo çekmeye gerek olamadan Telsiz RF data modemler ile 100 km'ye kadar kablosuz olarak verilerinizi aktarabilirsiniz.


Radyo data modemlerin yaygın olarak kullanıldığı alanlardan bir tanesi de kablosuz olarak giriş/çıkış aktarımına ihtiyaç duyulan uygulamalardır.


Arazinin veya tesisin yapısı gereği iki nokta arasında kablo hattı döşemek bazen çok pahalı, bazen imkânsız, bazen sürekli kesintiye/kopmaya müsait olabiliyor. Bu ve benzeri durumlarda RF data modemler ile birlikte i/o modülleri ya da PLC'ler kullanılarak telsiz I/O transferi yapmak mümkün olmaktadır.


Wireless I/O transferi için sistem kurulurken aktarımı yapılacak girişlerin ve çıkışların sayısı belirlenmelidir. Ayrıca bu giriş/çıkış sinyallerinin dijital sinyaller mi yoksa analog sinyaller mi olduğu belirlenmelidir.


Kablosuz G/Ç aktarımı yapılacak 2 nokta arasındaki mesafe ve bu iki nokta arasında direk bir görüş olup olmadığı seçilecek RF modem, kullanılacak frekans, anten tipi, anten direklerinin yüksekliği, anten kablosunun cinsi ve uzunluğu gibi konuların belirlenmesinde önemlidir.


RF Teknolojinin sağladığı RF modem çözümleri ile ideal şartlarda 100km mesafelere kadar telsiz haberleşme sistemi kurmak ve giriş/çıkış sinyallerini aktarmak mümkün olabilmektedir.

Telsiz iletişim sektöründe çokça kullanılan bazı RF altyapı ürünleri;


a) Kayıpsız Yanmaz Heliax Kablo:

Telsiz sistem kurulum ve montajında kullanılan 50 ohm kablo çeşitlerinden biridir. İç yüzeyinden gecen bakır tel sinyal iletimini sağlarken dış yüzeyindeki bakır kaplama da sinyalin dışarıya sızmasını engelleyerek kayıpları önler. Kablonun kayıpsız olması güç kaybına çok az neden olacağından dolayı uzun kablo kullanımı gerektiren yerlerde özellikle tercih edilir. Marmara iletişim olarak bizler dış yüzeyi yanmaz olan heliax kablo kullanmaktayız. Bu ürünün konnektörleri de özel olup en az sinyal kaybına neden olacak şekilde üretilmişlerdir.


b) RF Konnektörler:

RF telsiz iletişim sistemlerinde geçiş ara birimlerde kullanılan metal özel alaşımdan oluşmuş sinyallerin bir yerden başka bir yere bağlantı sağlanmasında kullanılan 50 ohm konnektörlerdir. Bu konnektörler kablo çeşidine göre değişmekle beraber en çok kullanılan modelleri N konnektör ve PL 259 ve BNC konnektörlerdir. Bu konnektörlerin telsiz montajlarında kablo uçlarına doğru bir şekilde takılması büyük önem arz etmektedir aksi taktirde telsiz sinyali karşı tarafa doğru taşıyamazsınız ve kayıplarınız olur. Telsiz tamiri ile ilgili olarak bu durumlara çok dikkat etmek gerekir. Konnektörler dış ortamda zaman içerisinde oksitlenebilir bu durumda değiştirilmesi gerekir.


c) Duplexer:

RF sinyalinin filtre edilmesi işlevini gören metalden yapılmış pasif bir RF elemandır. Özellikle telsiz rölesi kurulumlarında çokça kullanılır. Duplexer frekansa göre çok iyi ayarlanmalı ve dikkatli taşınıp montajı yapılmalıdır. Aksi taktirde çok hassas olan ayarlar değişebilir bu da bizim telsiz iletişim performansımıza yansır. ler özellikle yaz ve kış aylarına girerken hava sıcaklıklarından dolayı bulunduğu yere bağlı olarak ayarları biraz değişebilir, bu gibi durumlarda telsiz iletişiminizin daha sağlıklı olması açısından kalibrasyon yapmak gerekebilir.


d) Anten:

RF telsiz sinyallerinin gönderilmesi ve alınması işlevini gören pasif bakırdan yapılmış çoğunlukla çubuk şeklinde üretilen bir üründür. Telsiz vericisi çıkan rf güç kablo vasıtasıyla antene gelir ve anten bu gücü kendi üzerinden havaya yayar. Antenin yapısı ve kazancına göre yayılım şekli değişik şekillerde olur. Kazançlı antenlerde sinyal daha çok havadan uzaklara daha iyi giderken kazançsız antende bu durum sinyalin daha yakınlara gitmesiyle sonuçlanır. Omni anten sinyali etrafa 360 derece eşit yayarken yönlü anten yani yagi antenler tek yöne yayarlar. Telsiz sistemi kurulum ve montajlarında kuruluma göre doğru anten seçimi yapmak sistemin verimli ve doğru çalışması açısından çok önemlidir.


e) Splitter Güç Bölücü:

RF sinyallerinin taşınması esnasında bazen giden gücü bölmek zorunda kalabiliriz bu gibi durumlarda güç bölücüler kullanılır bir noktadan giren güç duruma göre 2 veya daha çok bölünerek ulaştırmak istediğimiz telsiz antenlerine gönderilebilir. Splitter güç bölücüler metalden yapılırlar içleri 50 ohm olacak şekilde bölücü yollar bakır yollarla ayrılır ve tam sızdırmazlık halinde olmaları için metal kapaklar iyice vidalanır ve ekranlanır. Metal yapıda olan splitterler dışında ayrıca kablolu telsiz splitter çeşitlerinde mevcuttur. Kullanılacak yere göre güç değerleri seçilerek kullanılmalıdırlar.


f) Coubler Anten Birleştiriciler:

Coupler anten birleştiriciler e şıkkımızdaki bölücülerin tam tersi işlev gören yine metalden yapılmış pasif elemanlardır. Gelen sinyalin başka diğer bölgelere dağıtımının sağlanması amacıyla kullanılırlar. Bu ürünlerin belli değerlerde zayıflatma oranları vardır ve bu zayıflatma desibel değerlerine göre kullanım sağlanmalıdır.


Marmara İletişim olarak sizlere RF alt yapı ürünleri ile ilgili satış ve destek hizmeti sağlayabilir size yardımcı olabiliriz. Soru ve istekleriniz için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Copyright © Marmara İletişim Elektronik Altyapı ve Servis Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti. - Her hakkı saklıdır.
Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Çerez Politikası'nı kabul etmiş olduğunuzu varsayacağız.