Günümüzde dünyada ve bizim yaşadığımız yer olması itibari ile Türkiye piyasasında bir çok telsiz markaları ve telsiz modelleri mevcuttur. Bu markaların büyük bir çoğunluğu özellikle internette belli satış sitelerinde görünürlükleri fazla olabilmektedir bunun sebebi ürünlerin kalitesi veya iyi olmalarından değil ucuz olmalarından dolayı internette amatör telsizciler veya kişiler tarafından şahsi merak amacıyla bu kişilerin bu ürünleri fazla inceliyor olmalarıdır.
Özellikle amatör telsiz kullanıcılarının veya şahsi merak amacıyla bu kişilerin bu ürünleri inceliyor olmalarıdır. eğer amatörce şahsi kullanım değil de size profesyonel bir kullanım gerekiyorsa firmanız veya işletmeniz, tesisiniz için profesyonel bağlamda işini iyi yapan distribütör bir telsiz firmasından bu ürünleri güvenle satın almanızı ve kullanmanızı 36 yıllık deneyim sahibi bir dostunuz olarak özellikle tavsiye ederim.
Abell telsiz markası dünyanın belli başlı telsiz markalarından biridir. Telsiz üretiminde kullanılan kritik elektronik parçalar örneğin açma kapama ses potansiyometresi gibi veya telsizin beyni diyebileceğimiz mikro işlemci entegresi gibi bu materyaller belli başlı fabrikaların üretimindedir yani kaliteli üretim yapan telsiz üreticileri bu kritik parçaları bu fabrikalardan satın alırlar ve kullanırlar işte Abell telsiz üreticisi bu kritik yedek parçaları dünyanın en iyi üretici markalarından olan Mitsubishi- Toshiba, Hitachi gibi kaliteli üretim yapan dünyaca bilinen elektronik malzeme üreticilerinden sağlamaktadır. Ayrıca yapmış olduğu tüm ürünlerin tasarımları özgün olup taklit değildir ve üretimde uçdan uca kalite politikası tam olarak uygulanmaktadır bundan dolayıdır ki Abell telsiz ürünleri saygın müşterilerimiz tarafınca uzun yıllar güvenle kullanılmaktadır.
Dijital Telsiz Sisteminde Kullanılan Telsizler El Telsizi, Araç Telsizi ve Sabit Merkez Telsizi dir.el Telsizi Bataryasının takılması ve şarj edilmesi her Telsiz için bir adet Lityum İon Batarya verilir. Bataryaları daha uzun kullanabilmek için Şarj kurallarına uygun kullanmak gerekir. Eğer mümkün ise Telsizi kapalı şekilde şarja koyunuz ,şarj süresi batarya kapasitesine ve şarj cihazının özelliklerine göre değişmekle birlikte genellikle en iyi şarj etme süresi biçimi telsizi gece şarja koyup sabaha kadar şarj etmektir bu mümkün değilse en az 5 saaat kadar telsiz şarj edilmelidir. şarj yuvasının üzerinde bulunan Led ışıklarının açıklamaları Ledlerin altında yazmaktadır. Telsiz bataryasının Şarj işlemi tamamlandığında Telsiz bataryasını alıp şarj adaptörünü prizden çekiniz.Telsiz şarjda iken dinleme yapmak istiyorsanız yapabilirsiniz fakat siz konuşmayınız yani mandala basıp siz konuşmayınız şarj cihazı zarar görebilir.
Telsizin açma düğmesini saat yönüne çeviriniz. Telsiz açılacaktır istediğiniz Ses Seviyesi için aynı düğmeyi Saat yönüne çevirerek Telsizin ses ayarını yapınız. Telsiz cihazını kapatmak için aynı düğmeyi sağa çeviriniz. Kanal ayarını Kanal düğmesinden yapınız.
Araç Telsizi ve Sabit Merkez Telsizi;
Açma kapama düğmesinden cihazı açınız istediğiniz ses seviyesi için düğmeyi ayarlayınız. Kanal ayarını yan tuşlardan yapınız.Telsiz kapatılıp açıldığında en son hangi kanalda kaldıysa yine o kanaldan devam edecektir.
Telsiz iletişiminde bütün yetki komuta kontrol merkezindedir veya sabit merkez telsizindedir. Nereyi yetkilendirdiğinize bağlı olarak tabiî ki, istasyonlar yani diğer el telsizleri ister kendi aralarında isterlerse de Merkez Telsizi ile görüşme yapabilir. Hatta isterlerse istedikleri istasyonla birebir kişisel çağrı yaparak sadece onunla özel görüşmede yapabilirler. Telsiz anonsu yapılmadan önce telsizin doğru kanalda olduğunu ve telsiz kanalında görüşme olmadığını kontrol ediniz. Devam eden bir telsiz görüşmesi var ise araya girmeyiniz bekleyiniz.
El telsizlerini taşırken anteninden tutmayınız. Anten sökülmüşken telsizi göndermeye geçirmeyiniz, konuşmaya çalışmayınız. Telsiz ile konuşma yaparken telsizin avuç içinde dik konumda olmasına dikkat ediniz. Telsizler bas konuş bırak dinle kuralı ile çalışırlar. Telsiz görüşmesi yapmak için konuşma mandalına basınız, mandal basılı haldeyken 1 saniye bekleyerek önce karşı tarafın kodu sonra kendi kodunuzu söyleyiniz. Örneğin;4361 Merkez 2112 kartal gibi. Konuşma bitmeden mandalı bırakmayınız kısa ve öz cümleler kullanınız. Gereksiz muhabbetlerden kaçınınız telsiz görüşmesi yaparken mikrofonu ağızdan yaklaşık 8 cm uzakta tutunuz. Daha uzak olması durumunda ses derinden gelir. Daha yakın olması halinde ise ses boğuk çıkar ve eğer ses seviyenizde yüksek ise karşı tarafı rahatsız edebilir.
Telsiz kullanımında öncelik sırası sabit merkez telsizi, araç telsizi ve el telsizi şeklindedir. Araçlarda araç telsizi kullanmak daha doğru olacaktır. El telsizleri düşük güçlü cihazlardır ve sabit ve araç telsizlerine göre görüşme mesafeleri daha az olabilir.
a)-Yaka Mikrofonu;
El telsizinizi kemerinize taktığınızda yan kulaklık çıkışına taktığımız el yaka mikrofonu boynumuza kıskacı sayesinde sabitlediğimizde telsizi belimizden çıkartmadan kolayca gelen telsiz çağrısını duyabilir ve aynı şekilde mikrofondan da mandalına basıp konuşabilirsiniz.
b)- Spiral Telsiz Kulaklığı;
Daha çok gürültülü ortamlarda telsizi kullanabilmek için iyi bir seçenektir. Aynı şekilde kulaklığı telsizin kulaklık girişine takınız kıskaçla boynunuza yakın bir yere PTT mandalını iliştiriniz. Kulaklığı da kulak içine yerleştiriniz. Bu şekilde sağlıklı telsiz görüşmesi yapabilirsiniz.
Yakın Kanal Simplex Telsiz Görüşmesi;
Simplex görüşme olarak telsizden telsize yapılan yakın kanal görüşmesidir. Burada sinyal direk telsizden telsize ulaşır ve araya ne kadar çok kütle girerse de o derece mesafe kısalır.
Bu telsiz sisteminde her iki telsizin uzak mesafe görüşmesini sağlamak için arada röle diye adlandırdığımız bir cihaz vardır, (two way radio communication Repeater) bu cihaz orta noktada yüksek bir yere kurulur ve aldığı zayıf sinyali güçlendirerek güçlü bir şekilde etrafa yayar. Böylece uzaktaki başka istasyonlar o anonsu duyar ve cevap verebilirler.
Özellikle araç içerisinde binaların bodrum katları gibi yerlerde el telsizinin çekim mesafesi düşmektedir ve röleye bağlanmakta zorlanmaktadırlar. Bu gibi alanlarda kapsama alanının genişletilmesi ve telsizin her alanda iletişim sağlayabilmesi için telsiz sabit merkez antenleri kullanılarak bu antenlerin bu alanların belirli noktalarına gerektiği sayıda kurularak hemen hemen her alanda iletişim sağlanmış olur.
Telsizlerde meydana gelebilecek donanımsal veya yazılımsal arızalarda kırık, çatlak veya cihaz içerisindeki arızalar cihaza yetkisiz kişiler müdahale etmemelidirler. Bu ilerde tamir maliyetinizin artmasına sebep olabilir. Telsiz cihazınız bozulursa uzman kadrosuyla garantili bir şekilde tamiri gerçekleştiren Marmara İletişim Elektronik Ltd Teknik Servis Laboratuvarına gönderebilirsiniz.
Sabit merkez telsizlerin ve röle cihazlarında aküyü uzak koyunuz ve akü kutup başlarının kısa devre olmaması için gerekli önlemi alınız. Marmara telsiz sistemleri ailesi olarak tüm röleli uzak mesafe telsiz haberleşmenizde gülsuyundaki kurulu sistemimiz üzerinden size haberleşme imkanı sunabilmekteyiz.