Telsiz Sistemleri Distribütörü Lisanslı telsizLisanssız telsizAmatör telsizBaskonuş telsizTelsiz fiyatlarıTelsiz modelleriKaliteli ve ekonomik çözümler
Abell Logo Zetcom Logo
Ana Sayfa Blog Deprem Ve Doğal Afetlerde Telsizin Önemi

Deprem Ve Doğal Afetlerde Telsizin Önemi

Tarih : 10/02/2023
deprem-telsizi.jpg

Deprem, sel ve kasırga gibi doğal afetler sonrasında; arama, müdahale ve kurtarma çabaları için iletişim çok önemlidir. Afad, Umke, 112 ve arama kurtarma acil durum müdahale ekiplerinin, iletişimlerini sürdürmek ve kurtarma çabalarına yardımcı olmak için güvenilir telsiz iletişim sistemlerine ihtiyaçları vardır.

Peki, elektriğin kesildiği ve özellikle depremde araziye önemli ölçüde zarar geldiği zamanlarda telsizler nasıl çalışmaya devam ediyor? Telsiz sistemleri acil durumlarda kritik iletişim için güvenilir bir omurga haline getiren birkaç temel özelliğe sahiptirler bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir.


1) Güç yedekleri

Mobil telsiz sistemleri çoğunlukla uzun süreli elektrik kesintilerine dayanacak şekilde tasarlanır. Ağ ve tekrarlayıcı telsiz röle sistemleri, akü yedeği, jeneratörler veya rüzgar veya güneş enerjisi gibi özelliklerle oluşturulmuştur. Deprem gibi önemli bir olayda elektrik kesildiğinde, tesisler otomatik olarak yedek güç kaynaklarına geçecek şekilde programlanır ve telsiz altyapısının çalışmaya devam etmesi sağlanır. Bu sistemler genellikle birkaç günlük harici elektrik kesintisi için sağlanır.


2) Şebeke dışı aramalar

Elektrik kesintileri meydana geldiğinde bile, bir bölge içindeki mobil telsiz tek yönlü veya doğrudan modda çalışmaya devam edecektir. Bu modda, verici ve alıcı telsiz aynı frekansta çalışır ve tekrarlayıcılara güvenmez. Bu, ağ altyapısının çalışmaması durumunda elde tutulan portatif cihazların ağ çevresinde konuşmaya devam edebileceği anlamına gelir. Görüş alanı olan telsiz kullanıcıları, aralarında önemli bir engel yoksa, birkaç Km uzakta bile birbirleriyle konuşmaya devam edebilirler. Önceden şarj edilmiş İki adet el telsizi konuşma yoğunluğuna bağlı olarak yaklaşık 2 gün kadar birbirleriyle haberleşme sağlayabilir. Telsizlerin iletişim kurması için GSM şebekeleri gibi sistemlere ihtiyaç yoktur telsizler antenden antene direkt sinyal ulaşması ile haberleşme sağlar.


3) Özel Frekans Kanalları

Deprem gibi bir felaketin ardından, tıkanıklık genellikle GSM ağları, özellikle de halka açık olan hücresel GSM ağları aşırı yükleyerek telefon arama hatalarına yol açar. Bunu azaltmak için, kritik iletişim için kullanılan telsiz ağları, bunları kullanan kuruluşlar için özel kanallar sağlar. Bu zamanlarda profesyonel telsiz sistemlerinin yanında lisanssız telsiz sistemleri ürünleri de bu tür vakalarda iletişim için sağlıklı araçlardır.


4) Mobil ve taşınabilir batarya ömrü

Acil durum müdahale ekibi üyelerinin üzerinde kullanacakları taşınabilir ve mobil telsizleri yoksa, işleyen bir iletişim ağına sahip olmanın hiçbir anlamı yoktur. Acil durum personeli tahmin edilemeyecek kadar uzun süreler sahada olabilir ve ihtiyaç duydukları sürece dayanabilecekleri el tipi iletişim cihazlarına ihtiyaç duyarlar. Taşınabilir telsizler, uzun süreli kullanım için özel olarak üretilmiştir. Tipik bir vardiya ömrü, Tx/Rx/Standby görev döngüsüne bağlı olarak yaklaşık 12-18 saattir. Gerekirse araç şarj cihazları veya yedek pil paketleri ile de şarj edilebilirler böylece arama kurtarma ekipleri ve güvenlik güçleri el telsizlerini gün içerisinde bataryaları bitmeden rahatlıkla kullanabilirler.


5) Sağlam, dayanıklı tasarım

Acil müdahale durumlarında, ortam genellikle oldukça zorludur ve ilk müdahale ekipleri ısı, yağmur, çamur, moloz, toz ve diğer zorlu koşullara maruz kalabilir. Sahaya aldıkları taşınabilir cihazların bu ortamlara dayanabilmesinin yanı sıra ağın geri kalanının da dayanıklı olması gerekir. Sağlam, dayanıklı taşınabilir cihazlar kritik iletişimin çalışır durumda kalmasını sağlamak için hayati öneme sahiptir. Abell marka telsiz iletişim ekipmanları zorlu koşullarda çalışacak şekilde tasarlanmıştır ve iletişimin bozulmadan kalmasını sağlamak için güvenilir bir iletişim ağı sağlar.


Türkiye’nin Kahramanmaraş kentinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem, telsiz cihazlarının dayanıklılığına iyi bir örnektir. Türk Polisi,Afad,112 ve diğer tüm arama kurtarma ekiplerinin telsiz ağının hizmetini kaybetmemesinin ve iletişim kurmaya devam etmelerini sağlamasının başlıca nedeni iki yönlü yani alıcı ve vericisi bulunan deprem telsizi cihazları olmuştur.


İlk olarak, Polis telsiz ağlarının siteler arasında kendi özel bağlantı altyapısı vardır. Genellikle bu bağlantılar fazlalık düşünülerek tasarlanır , böylece bir yoldaki bir kesinti mutlaka ağın arızalanmasına neden olmaz. İkinci olarak, bir radyo sitesine bağlanan bağlantı kaybolsa bile, çoğu telsiz sistemi yerel iletişim sağlayarak özerk bir şekilde çalışmaya devam edecek, yani aynı bölge içinde konuşmaya devam edebilecekler. Polis, Afad gibi her bir kamu kuruluşunun kendine özgü frekans kanalları bulunmaktadır. Ayrıca koordinasyonun sağlanabilmesi içinde ortak frekans kanalları veya cihazları bulunmaktadır.


Gerek bireysel gerekse kurumsal olarak bir felaket durumunda nasıl bir deprem telsizi almalıyız ile ilgili bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir ve ürün tedariği sağlayabilirsiniz. Marmara iletişim ailesi olarak bu konuda elimizden gelen desteği sağlayacağımızı belirtir bu gibi acı durumların yaşanmamasını temenni ederiz.


Copyright © Marmara İletişim Elektronik Altyapı ve Servis Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti. - Her hakkı saklıdır.
Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Çerez Politikası'nı kabul etmiş olduğunuzu varsayacağız.