Telsiz Sistemleri Distribütörü Lisanslı telsizLisanssız telsizAmatör telsizBaskonuş telsizTelsiz fiyatlarıTelsiz modelleriKaliteli ve ekonomik çözümler
Abell Logo Zetcom Logo
Ana Sayfa Blog Telsiz Nedir?

Telsiz Nedir?

Tarih : 17/01/2022
telsiz-nedir-2.jpg

Telsiz nedir? Havadan havaya iletişim sağlayabilen alıcısı ve vericisi bulunan kablosuz bir haberleşme cihazıdır. 

 


Telsiz, insanların sesli veya diğer verileri kablosuz bir şekilde paylaşmasına olanak tanır. Telsiz, bir radyo frekansı üzerinden iletişim kurar ve genellikle 3km, 12 km, 50 km veya 100 km gibi kısa mesafelerde kullanılır. Özel durumlarda kullanılan daha uzun menzilli SSB, HF gibi 100 km ve ötesi haberleşme sağlayabilen telsiz sistemleri de bulunmaktadır. 

 


Telsizler, çeşitli sektörlerde ve faaliyetlerde kullanılır. Öncelikle güvenlik ve acil durum ekipleri tarafından sıkça kullanılırlar. Polis, itfaiye ve ambulans ekipleri gibi kamu kurum ve kuruluşları da, iletişim kurmak ve koordinasyonlarını sağlamak için telsizleri kullanır. Bu, hızlı tepki verme yeteneklerini artırır ve acil durumlarda hayati önem taşır. 

 


Bunun yanı sıra, telsizler özel sektörde de sıkça kullanılır. Örneğin inşaat sektöründe çokça yaygın olarak kullanılır. Büyük projelerde, farklı ekipler arasında iletişim kurmak ve işleri koordine etmek önemlidir. Telsizler, çalışanların anında birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlar ve iş verimliliğini artırır.

 

 
Telsizler ayrıca ticari sektörde de büyük öneme sahiptir. Birçok şirket, personelinin sahadaki çalışanlarıyla iletişim kurmasını sağlamak için bu cihazları kullanır. Örneğin, bir kargo şirketi, telsizleri kullanarak şoförlerle iletişim kurabilir ve teslimatların takibini yapabilir.
Restoranlarda da kullanılan telsizler siparişlerin hızlı bir şekilde mutfak ekibiyle iletişime geçilerek hazırlanması sağlayabilir. Böylece personeller arası iletişim en etkin ve hızlı bir şekilde yapılmış olur.

 


Telsizler, aynı frekansı kullanan birden fazla cihaza izin veren özel kodlamalara da sahip olabilir. Bu, gruplar halinde çalışan insanların birbirleriyle iletişimini kolaylaştırır ve iş sırasında etkileşimi artırır. Örneğin, bir otelin tüm personeli özel bir telsiz kodu kullanarak iletişim kurabilir ve misafirlerin ihtiyaçlarını daha hızlı ve etkili bir şekilde karşılayabilir.

 


Telsiz haberleşmesinin sağlanmasından önceleri haberleşmek için kablolu sistemler kullanılırdı. Haberleşmek istenen yerlere kablo döşenir ve bu kablo üzerinden iletim sağlanarak haberleşme yapılmaktaydı. Tel kullanmadan yapılan ilk telsiz haberleşmesini 1896 yılında Marconi tarafından gerçekleştirilmiştir ve Marconi insanlığa bu alanda çığır açmıştır.


 

Günümüzde telsiz iletişimi çok önem kazanmış ve hayatımızın her alanında sıklıkla kullanmakta ve işlerimizi çok kolaylaştırmaktadır. Telsiz sisteminde belirlenmiş frekansları kullanarak kişiler veya gruplar arasında frekans ve kanal paylaşımı yaparak haberleşme sağlanmış olur. Anlık ve herkesin anında haberleşmeden haberdar olması hızlı iletişim ve koordinasyon açısından çok büyük avantaj sağlaması ile özellikle tercih edilmektedir. Frekans kirliliğinin ve olası karışıklığın olmaması adına frekans kanunlar vasıtasıyla belirlenen kriterlere göre dağıtılmakta ve kullanılmaktadır böylece karışıklıkların önüne geçilmiş ayrıca kamu güvenliği sağlanmış ve güvenli haberleşmemin de önü açılmış olur.


 

Ülkemizde frekans tahsisi ve denetiminin sağlanması işi BTK Bilgi Teknolojileri Ve İletişim Kurumu tarafından yürütülmektedir. Bu kanunlara uyulmaması telsiz kullanıcılarına cezai yaptırımların uygulanmasını doğurur ve ayrıca yasaklamalar getirir.


 

Telsiz satın alırken nelere dikkat etmemiz gerekir? Bazı önemli kıstaslara dikkat etmemiz gerekmektedir. Telsizi nerede ve ne amaçla kullanmak istediğimiz çok önemli olup alacağımız ürünü de buna göre seçmemiz gerekmektedir. Lisanssız telsiz mi yoksa profesyonel okth frekans tahsisi yapılan Lisanslı telsiz mi bu kararı vermeden önce yetkili telsiz servislerine danışarak telsiz seçimi yapmamız ihtiyacımız olan doğru ürünü almamızı sağlar.

 

 

Telsizler ses sinyallerini hem gönderebilir hem de alabilir. Telsizin ses sinyalini alması rx, göndermesi ise tx olarak adlandırılır. İki kişi arasında veya insan grupları arasında iki yönlü iletişimi sağlamak için tasarlanmıştır. Dolayısıyla iki yönlü telsiz kullanan herkesin aynı frekansta iletişim kurması gerekir. Telsizlerin bazıları sabittir, bazıları ise hareketli veya taşınabilirdir. İki yönlü iletişim için genellikle yarı çift yönlü modu kullanırlar. Operatörlerin şu anda dinleyip iletişim kurabildiğini ancak aynı anda hem konuşabilir olup hemde dinlemede olmanın mümkün olmadığını gösterir. dolayısıyla telsiz ya dinlemededir yada göndermede dir, telsiz aynı anda hem rx hem de tx yani aynı anda hem alma hem de gönderme yapamamaktadır.

 

Bu cihazlar genellikle müşterilerin mesajlarını tuşlara basarak iletmelerine olanak tanıyan bir Bas-Konuş özelliği içerir. Ancak ürün yalnızca ptt düğmesi bırakıldığında mesaj alır. Taşınabilir iki yönlü telsizler genellikle telsizler veya uzun menzilli el telsizleri olarak bilinir, ancak bunlar genellikle kısa mesafeyi kapsayan versiyonlarla sınırlıdır. İki yönlü telsiz, diğer telsizlerle doğrudan ve anında iletişim kurmanıza olanak tanır ve iş hayatınızda verimliliği arttırır.

 

Telsizler Nasıl Çalışır?


İki yönlü telsizlerin nasıl çalıştığını tam olarak anlamak için standart analog telsizlerden nasıl farklı olduklarını anlamak gerekir. Geleneksel radyolar, belirli radyo frekanslarında taşıyıcı  sinyaller göndererek ve sesinizi bu seslerin üzerine yerleştirerek iletişim kurar. Yıllarca tek bir radyo kanalı üzerinden tek bir sesin iletilmesi için analog radyolara bağımlıydık. İki yönlü telsiz iletişimi, mobil araç telsizi sistemin bir polis arabasının arka koltuğunun tamamını kapladığı kadar büyük ve iki yönlü telsizin menzilinin oldukça sınırlı olduğu günlerden bu yana çok yol kat etmiştir. Dijital teknoloji ilerledikçe ticari ve endüstriyel kullanıma yönelik telsizler, onları özellikle doğal afetlerde cep telefonlarına göre çok daha üstün bir iletişim seçeneği haline getiren özellikler ve yetenekler kazandı.

 

Bugün, sesli iletişimi dijitalleştirmek için dijital mobil telsiz teknolojisini veya DMR'yi kullanıyoruz, ses bilgisini bilgisayar verileriyle aynı türde harf ve rakamlara dönüştürüyoruz. Bu dijitalleştirme işleminin, aynı radyo frekansında eşzamanlı konuşmaların yapılması ve geliştirilmiş netlik dahil olmak üzere birçok avantajı vardır. İki Yönlü Telsiz Bileşenleri İki yönlü telsizin çalışmasını tam olarak kavramak için bileşenlerini incelemek gerekir. Bunlar aşağıdaki gibidir;

 

Anten, telsiz anteni vasıtasıyla sinyali alır ve havaya yayar anten olmadan iletişim sağlanamaz.

Batarya , telsizin elektronik devresi batarya ile beslenir ve çalışır.

PTT Bas konuş mandalı, Karşı tarafa ses ileteceğimiz zaman bu ptt mandalına basıp konuşuruz.

Mikrofon, Mikrofon sesimizin karşı tarafa gitmesini sağlayan birincil elektronik elemandır.

Şarj cihazı, telsizin bataryasını şarj etmeye yarayan yan cihazdır.

Hoparlör, cihazınızın  almaç devresine gelen ses sinyallerini  size duyuran elektronik bir pasif elemandır.

 

Telsiz Sistem Ve Çeşitleri Nelerdir?

 

IP SİDE 

Genellikle uzun mesafe telsiz görüşmelerinin tercih edildiği tren araçlarının raylar boyunca uzun mesafe telsiz haberleşmesinin istendiği durumlarda kullanılan bir sistemdir. Röle aktarıcı cihazları Ip side yöntemi ile birbirine bağlanarak bir hat boyunca kesintisiz telsiz haberleşmesi sağlanmış olur.

Kapasite Plus
Kapasite Plus, birçok siteye yayılmış 100 veya daha fazla kullanıcıya yönelik bir çözümdür. Teknoloji, sitelerin dağınık tekrarlayıcılarını birbirine bağlayarak bunları birleşik bir birime dönüştürüyor ve kanallar dolduğunda kullanıcıları yeniden atayarak trafiği otomatik olarak yönetiyor.

Bağlantılı Kapasite Plus
Daha da büyük müşteriler için, Linked Capacity Plus, çoklu tesis Kapasite Plus'ı sunar. Konumları bağlamak için IP Site Connect ile aynı teknolojiyi kullanır.

Maksimum Kapasite
Maksimum Kapasite, binlerce mil uzakta olabilecek binlerce kullanıcı için en fazla kapsama alanını ve kapasiteyi isteyen büyük kurumsal müşteriler için tasarlanmıştır.

Kullanım Alanları
Birçok kuruluş ve işletme bu cihazları birbirleriyle etkili iletişim kurmak için kullanır. Bu işletmelerden bazıları şunları içerebilir:

Petrol ve gaz sektörü ,Askeri ve diğer istihbarat teşkilatı, Elektrik, su ve doğalgaz gibi endüstriler.
Acil Sağlık Hizmetleri ve Felaket Kurtarma Ajansları, Polis ve İtfaiye Müdürlükleri, Havaalanı ve liman olanakları mevcuttur., Tatil köyleri ve oteller, Birkaç devlet kurumları, Ulaşım hizmeti sağlayıcıları

Genel olarak, iki yönlü telsizler hem hızlı hem de grup iletişimi için gerekli olan kullanışlı ekipmanlardır. Kritik durumlarda kapsamlı ve acil iletişime olanak tanıyarak tek bir cihazdan iletişim kurmanıza ve dinlemenize olanak tanırlar.

 

Marmara iletişim elektronik Ltd. Bu alanda 1985 yılından itibaren edindiği tecrübe ve uzmanlığıyla her zaman bir telefon kadar yakınınızda. Bizi tüm telsiz ve haberleşme ihtiyaçlarınız için teknik servis ve özel proje hizmetlerinde de size özel çözümler sunarak hizmet vermeye devam etmektedir.

 

 

 

 

 


Copyright © Marmara İletişim Elektronik Altyapı ve Servis Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti. - Her hakkı saklıdır.
Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Çerez Politikası'nı kabul etmiş olduğunuzu varsayacağız.