Telsiz Sistemleri Distribütörü Lisanslı telsizLisanssız telsizAmatör telsizBaskonuş telsizTelsiz fiyatlarıTelsiz modelleriKaliteli ve ekonomik çözümler
Abell Logo Zetcom Logo
Ana Sayfa Blog Telsiz nedir? Nasıl kullanılır?

Telsiz nedir? Nasıl kullanılır?

Tarih : 12/11/2023
telsiz-nedir.jpg

Telsiz nedir? Nasıl kullanılır?

Telsizler, farklı meslek gruplarındaki insanların profesyonel veya amatör iletişim ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olan önemli bir haberleşme cihazıdır.

 

Telsiz, kablosuz iletişim sağlayan bir cihazdır. Genellikle askeri, güvenlik, acil durumlar ve işletmelerde kullanılır. Bununla birlikte kişisel hobi amaçlı ve amatör telsiz dernekleri ve üyeleri arasında da sıkça kullanılan haberleşme cihazlarıdır. Telsizlerin nasıl kullanılacağı kullanım kılavuzlarında açıkça belirtilmektedir ve profesyonel kullanım için bu kullanım kılavuzlarının iyice incelenmeleri gerekmektedir.

 

Telsiz çeşitlerine göre ses veya veri iletimi gerçekleştirilebilir. Bazı telsiz marka ve modelleri sadece ses iletimi sağlarken pmr446 lisanssız telsizler bu kategorideki ürünlerdir, bazıları ise data iletimi yapabilirler. Veri iletimi yapabilen telsizlere örnek vermek gerekirse birçok özellikleri beraberinde barındıran DMR yani dijital telsizleri örnek verebiliriz. 

 

Telsizler, radyo frekansları aracılığıyla iletişim sağlar. Bu frekanslar, farklı bantlarda olabilir ve telsiz kullanıcı guruplarına ayrılmış olan belirli frekans aralıkları bulunur. Telsiz kullanıcıları, bu frekans aralıklarını kullanarak iletişim kurabilirler. Bazı telsiz frekans aralıkları polis, emniyet, jandarma gibi güvenlik güçlerine ayrılmışken bazı frekans aralıkları ise şehir hastaneleri gibi kamu kurum ve kuruluşlarına ayrılmıştır ve bu frekansları kullanmak yasaktır ve cezai yaptırımları vardır suç teşkil eder.

 

Telsiz kullanımında yasak olmayan frekans bantları da vardır, elbette bu frekanslar 1983 yılında çıkmış olan telsiz kanunu ile belli kurallara bağlanarak kullanımı serbest brakılmıştır. Kullanılması izin gerektirmeyen serbest brakılan frekanslar avrupa ülkelerinde de aynı şekilde kullanılan pmr446 lisanssız telsiz frekanslarıdır. PMR 446 telsiz frekansları 16 adet olup telsizde 16 kanala tekabül eder. Lisanssız telsiz frekanslarını belli çıkış güçlerinde kullanmak yasaldır ve herkes tarafınca ruhsatsız bir şekilde kullanılabilir. Bu Lisanssız telsizler, PMR 446 telsizler ve frekanslarının kullanımı için ayrıca izin gerekmez.

 

Telsizlerin pek çok avantajı vardır. Öncelikle, kablosuz havadan iletişim sağladıkları için kullanıcıların özgürce hareket etmelerini sağlarlar. Cihazın kablosuz olma özelliği özellikle, özel güvenlik görevlileri, fabrika içi haberleşme sistemi, tünel içi haberleşme, işletmeler veya kurtarma ekipleri gibi hareketli çalışma ortamlarında büyük bir haberleşme kolaylığı sağlar. Telsizlerin bir diğer avantajı ise hızlı bir şekilde haberleşme sağlamalarıdır. Anlık hızlı iletişim gerektiren durumlarda, hızlı ve etkili bir iletişim sağlamak hayati önem taşıyabilir. Telsizler, kullanıcıları arasında anlık sesli iletişimi mümkün kılarak bu ihtiyaca cevap verir. Ayrıca, telsizler güvenilir bir iletişim sağlar. Özellikle telekomünikasyon altyapısının yetersiz olduğu veya deprem gibi felaket durumlarında, telsizler iletişim kopukluğunu minimize edebilir ve afet durumlarında tüm GSM gibi tüm sistemler devre dışı kalsa bile telsizler bataryaları sayesinde etkili iletişim sağlayabilir.

 

Ancak telsizlerin de bazı sınırlamaları vardır. Öncelikle, iletişim mesafesi sınırlıdır. Telsizlerin menzili coğrafi şartlara bağlı olmakla birlikte genellikle birkaç kilometreyle sınırlıdır. Bu nedenle, uzak mesafelerde iletişim sağlamak mümkün olmayabilir. Daha uzak mesafelerde haberleşme sağlamak içinse röle aktarıcı telsiz sistemi kurulur ve yaklaşık telsiz menzili 100 km’ye kadar uzayabilir. 

 

Ayrıca, telsizlerin aynı frekansı kullanan diğer kullanıcılarla karışma riski vardır. Yoğun bir bölgede, birden fazla telsiz kullanıcısı aynı frekansı kullanıyorsa, iletişimde karışıklık yaşanabilir ve iletişim kalitesi düşebilir. Bu frekans karışmalarının olmaması için ton sistemi tone şifreleme özelliği kullanılarak frekans karışmaları önlenebilir.

 

Telsizler kullanım alanları ve frekans bantlarına göre bazı gruplara ayrılırlar. UHF VE VHF telsiz sistemi daha çok özel sektör ve kamu kurum ve kuruluşları basta olmak üzere kullanırlar. Vhf ve uhf telsiz frekanslarının yanında ayrıca HF, SSB, CB halk bandı telsiz sistemlerini daha çok amatör telsizciler ve dernekleri kullanır. Ayrıca deniz araçlarında kullanılan marin deniz telsizleri vardır. Deniz telsizleri 156.800 mhz de 16. kanal genel görüşme kanalı olarak kullanılır. Birde air band hava bandı el ve araç veya sabit telsizleri de bulunmaktadır.

 

Güncel telsiz marka, model ve fiyatları hakkında bilgi almak ve ürün görseli ve broşürü ile ilgili doküman temin etmek için bizimle iletişime geçiniz. 

 

 


Copyright © Marmara İletişim Elektronik Altyapı ve Servis Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti. - Her hakkı saklıdır.
Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Çerez Politikası'nı kabul etmiş olduğunuzu varsayacağız.