Telsiz Sistemleri Distribütörü Lisanslı telsizLisanssız telsizAmatör telsizBaskonuş telsizTelsiz fiyatlarıTelsiz modelleriKaliteli ve ekonomik çözümler
Abell Logo Zetcom Logo
Ana Sayfa Blog Yasaklı Telsiz Frekansları

Yasaklı Telsiz Frekansları

Tarih : 09/10/2023
Yasaklı Telsiz Frekansları

Ülkemizde frekans paylaşımı ve kullanım kuralları Bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu (BTK) tarafından denetlenmekte ve yetkilendirilmektedir. BTK'nın koymuş olduğu kurallara göre telsiz frekanslarının kullanımı sınırlandırılmıştır ve UHF bandında PMR446 lisans gerektirmeyen telsiz frekans kullanımının dışındaki tüm frekanslar lisans gerektirir. Uygun bir lisans veya BTK tarafından yetkilendirilmiş bir firma tarafından OKTH hizmeti almadan kullanılması yasak olan bazı frekanslar aşağıdaki gibi örneklendirilebilir.


Afad gibi acil müdahale ekipleri, radyo, televizyon ve PMR446 dışında kalan telsiz yayın frekansları, 112 acil sağlık hizmetleri frekansları, hava yolları frekansları, belediye hizmetleri frekansları, askeri frekanslar, jandarma frekansları, polis frekansları, devlet hastaneleri frekansları, belediye zabıta frekansları.


Yukarıda bir kısmını saydığımız bu çeşit yerlerde özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılan frekansların izinsiz kullanımı kanunda geçen bazı yasal para veya hapis cezalarına neden olabilir.


Yasaklı telsiz frekanslarının kullanımının yoğun olduğu telsiz modelleri arasında Baofeng, Zastone, Retevis gibi markalarda oldukça çokça rastlanılmaktadır. Bunun nedeni ise bu markalarda bazı modellerin yasadışı yollardan getirilmeleri ve Avrupa standartlarında PMR446 frekanslarına kanalların sabitlenmemiş olmalarıdır. Dolayısıyla bu ürünler UHF 400-470 Mhz. frekans bandında açık olarak gelmekte ve bazı satıcılar veya kullanıcılar internette kolayca edindikleri program yazılımı ve telsiz program kablosu ile bilinçli veya bilinçsiz rastgele herhangi bir frekansa ayarlayarak telsizi bu şekilde kullanmakta ve kamu güvenliğini tehdit edebilmektedirler.


Bu ve bu gibi durumlara sebep olmamak ve cezai yaptırımlarla karşılaşmamak ayrıca aldığımız ürünü verimli ve doğru kullanmak için telsiz cihazlarınızı telsiz distribütörü olan firmalardan alınız ve BTK sayfasından da yasaklı telsiz listesinde olup olmadığını kontrol ederek satın alınız.



Copyright © Marmara İletişim Elektronik Altyapı ve Servis Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti. - Her hakkı saklıdır.
Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Çerez Politikası'nı kabul etmiş olduğunuzu varsayacağız.