Telsiz Sistemleri Distribütörü Lisanslı telsizLisanssız telsizAmatör telsizBaskonuş telsizTelsiz fiyatlarıTelsiz modelleriKaliteli ve ekonomik çözümler
Abell Logo Zetcom Logo
Ana Sayfa Blog Yasaklı Telsizler Ve Zararları

Yasaklı Telsizler Ve Zararları

Tarih : 09/10/2023
Yasaklı Telsizler Ve Zararları

Geçerli testleri geçmemiş, yeterli kaliteye sahip olmayıp SAR radyasyon yayma değerleri yüksek ucuz ve çıkış güçleri 8w veya 10 w gibi BTK’nın belirlemiş olduğu değerin üzerinde olan telsizlerin kullanılması sizi ciddi Radyasyona maruz kalma riski altında bırakabilir.


 

İnternetten Satın Alınan Tüm İthal Telsizler ve Ucuz Telsizler Sağlık Sorunlarına Neden Olabilir. Bu yüzden telsiz satın alırken yetkinliğini ispatlamış, sağlıklı ürün ithalatı yapan distribütör firmaları seçmenizde fayda vardır. Ayrıca telsiz satın almadan önce BTK sayfasından yasaklı telsizler listesinde olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Doğru bilgi ve ürün ve detaylar İçin Bize danışabilirsiniz. Bir profesyonel UHF el telsizinde olması gereken güç değeri 4w, VHF frekans da ise bu değer 5 w  olarak ayarlanabilmektedir. Yasal güç değerlerinin dışında olan bazı marka telsizlerin güçleri 8w ayarlanmakta ve satılmaktadır bu yasal olmamakla beraber aynı zamanda da cezai işlem gerektirmektedir.  8 w veya 10 watt gibi yasal güç değerlerini geçen el telsizlerini sağlığınız açısından da kullanmamanızı tavsiye ederiz.


 

Ayrıca bazı ucuz telsiz modellerinde rastladığımız kalitesiz plastik veya polikarbon malzeme kullanımının da kanserojen etkiye sahip olduğu bilinmektedir.


 


 

Bazı telsizlerin Türkiye’de de kullanımı neden yasadışıdır?


 

Ülkemizin telsizlere ilişkin yasaları vardır. Bu yasaları BTK kurumu yönetir ve uygular. Bu, Radyo Vericilerinin Güvenli Çalıştırılmasına ilişkin Bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu Türkiye Şartnamelerine uygun onaylı operasyon için Gönderme ve Alma aşamaları da dahil olmak üzere donanımın test edilmesini ve onaylanmasını içerir.


 

Her telsizin, normal radyasyon standartlarını aşmadığından emin olmak ve cihazı çalıştırırken güvenliği sağlamak için pahalı tip RF, LVD, EMC gibi bazı onay testlerinden geçmesi gerekir. Özellikle internette satış sitelerinde fiyatından dolayı öne çıkan çok ucuz telsiz ürünleri gerçek anlamda bu testlerden geçebilecek ürünler değillerdir. Bu ürünler sağlık açısından da zararlı olup verimsizdirler ve kullanım ömürleri de çok kısadır.


 


 

Telsizinizin yasal olup olmadığını nasıl anlarsınız?


 

Ürünün gerçek CE belgesine sahip olup olmadığına bakılması gerekir.


 

Türkçe kullanım kılavuzu bulunmalı ve bu kılavuzda uygunluk beyanı içermelidir.


 

Ürünü satın almadan önce BTK’nın sayfasında arama çubuğunda yasaklı telsizler diye arattırarak aldığınız markayı kontrol edebilirsiniz.


 

Ayrıca, ürünün RF, EMC, LVD test raporlarının olup olmadığına bakılmalıdır.


 

Bu yasa dışı, sağlıksız ve onaylanmamış iki yönlü telsizler, yalnızca Polis, İtfaiye, OKTH hizmetleri ve Ambulans hizmetleri ile Lisanslı Özel Frekanslar tarafından kullanılanlarla aynı frekanslara yasadışı olarak programlanmaları nedeniyle ve aynı zamanda telsizlerin bazen birden fazla kanal üzerinden iletim yapması nedeniyle kamu güvenliği açısından önemli bir risk oluşturmaktadır. Frekanslar ucuz ve kötü tasarlanmış oldukları için bu telsizlere yasaklı telsiz frekansları ayarları programlanabilmekte ve kullanılmaktadır. Buda kamu güvenliği açısından büyük risk teşkil etmektedir. Ayrıca bilinçli olunsun veya olunmasın bu tip telsiz ve yasaklı frekans kullanımı suç teşkil etmekte ve bazı cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalınabilmektedir.


 

Örnek vermek gerekirse, Baofeng telsizlerin Avustralya'da Kullanımı Yasadışıdır. Bu telsizlerin çoğu yasa dışı olarak geliyor ve polis ve diğer frekanslar tarafından programlanarak lisanslı kullanıcılara ve Kamu Güvenliği Telsizlerine müdahale ediyor. Bundan dolayı Avustralya’da yasaktır.


 

Bu telsizlerin birçoğu aynı zamanda aşağıdaki gibi farklı markalar altında da pazarlanmaktadır; Retevis, uv5r, uv9r, Zastone, Baofeng uv dual band, uv 5r, BF 888s, Bf R5, bf T1, uv9r, Mini Uv2501…


 

Gerçek anlamda işinizi görecek sağlıklı ve yasal telsiz ürünleri için bizden ürün sorabilir ve bilgi alabilirsiniz. Ayrıca telsiz demo hizmetimiz sayesinde Abell ve Zetcom telsiz ürünlerimizi görebilir, deneyebilir ve güvenle satın alabilirsiniz.


 


Copyright © Marmara İletişim Elektronik Altyapı ve Servis Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti. - Her hakkı saklıdır.
Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Çerez Politikası'nı kabul etmiş olduğunuzu varsayacağız.